Νοιάζομαι και Δρώ – Πάμε εκδρομή στο Νομό Ιωαννίνων

Νηπιαγωγείο Κληματιάς, 7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων, Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου Ιωαννίνων, 1ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος, 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, 9ο Ολοήμερο Διαπολιτισμικό Σχολείο Ιωαννίνων, Γυμνάσιο Ελεούσας, 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, Γυμνάσιο Παρακαλάμου, Γενικό Λύκειο Ελεούσας δημιούργησαν ένα ολοήμερο παιχνίδι εθελοντισμού σε όλη την πόλη των Ιωαννίνων!

Φέτος όλα τα σχολεία του «Νοιάζομαι και Δρω» του Νομού Ιωαννίνων από νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο, έφτιαξαν το δικό τους παιχνίδι θησαυρού και ανακάλυψαν τον εθελοντισμό μαζί με την πόλη τους. Σε συνεργασία με φορείς και εθελοντικές οργανώσεις της πόλης, όπως η ΧΕΝ Ιωαννίνων, οι Paguristas, η Ανοιχτή Ομάδα Δράσης Εθελοντών Πολιτών στα Γιάννενα, ΑΝΙΜΑ, Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας, Σύλλογο Τυφλών, Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, Κιβωτός του Κόσμου, η ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων και άλλες, «κατέλαβαν» την πόλη για μία ημέρα γιορτάζοντας τα μηνύματα του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της ενεργού πολιτειότητας.

 

Οι μαθητές κατανεμήθηκαν οριζόντια σε ομάδες, έτσι ώστε να συνεργάζονται διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού οι εθελοντές ακολούθησαν οδηγίες και ερωτήσεις σχετικές με τον εθελοντισμό οι οποίες ουσιαστικά τους κατηύθυναν σε κάθε επόμενο σταθμό δράσης σε διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων. Οι ομαδικές δράσεις σταδιακά εστιάστηκαν στο χώρο του Κάστρου.

Συγκεκριμένα, οι δράσεις των μαθητών ήταν οι ακόλουθες:

  • Έμαθαν να δημιουργούν κοσμήματα από ανακυκλωμένα υλικά.
  • Ήρθαν σε επαφή με τα προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρία που σχετίζονται με τη μετακίνησή τους συνοδεύοντας συνάνθρωπό του με αμαξίδιο στο κέντρο της πόλης.
  • Έπαιξαν βόλεϊ «εδάφους» με παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ, όντας και οι ίδιοι οι μαθητές καθηλωμένοι στο έδαφος.
  • Γνώρισαν μέσω βιωματικών δράσεων τη γραφή Braille και τη νοηματική γλώσσα από τον εκπρόσωπο του συλλόγου τυφλών.
  • Έμαθαν για την προστασία των αδέσποτων ζώων και για την σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας.
  • Με την βοήθεια των Pagouristas διένειμαν φυλλάδια για την οδική ασφάλεια σε διαβάσεις κρατώντας πλακάτ και καθάρισαν πινακίδες (αφαιρώντας αυτοκόλλητα κλπ) στο κέντρο της πόλης.
  • Τέλος έμαθαν να κάνουν φωλιές πουλιών και παρακολούθησαν την «επιστροφή» ενός θεραπευμένου κύκνου στην λίμνη.

Όλοι οι μαθητές κατέληξαν στην παραλίμνια περιοχή όπου ο συντονιστής της εκδήλωσης ανακοίνωσε ότι ο “θησαυρός” είναι η αλληλεγγύη και η ανιδιοτελής προσφορά στον συνάνθρωπο. Νικητής τελικά ήταν ένας κύκνος ο οποίος είχε αποθεραπευτεί στην Πάρο από το συνεργαζόμενο Σύλλογο Περίθαλψης- Προστασίας Αγρίων Ζώων ΑΛΚΥΟΝΗ και βαπτίστηκε «Ελπίδα». Ο κύκνος απελευθερώθηκε από τους μαθητές στη λίμνη των Ιωαννίνων, δίνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα αγάπης.

 

 

Login

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αθήνα: info@desmos.org
(+30) 216-8090840
Δευτέρα - Παρασκευή: 09.00-17.00

Θεσσαλονίκη: thessaloniki@desmos.org
(+30) 2310-527620
Δευτέρα - Παρασκευή: 09.00-17.00