Νοιάζομαι και Δρώ – Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας Ωρωπού και Ν. Παλατίων νοιάζεται και δρά!

Από τις βασικότερες δράσεις του σχολείου ήταν η συνάντηση της Ε΄ Τάξης με τα προσφυγόπουλα στις 21/12/2016 στο στρατόπεδο Γερακίνη στη Μαλακάσα. Eκεί ξεκίνησε η προετοιμασία των παιδιών–προσφύγων για την ένταξή τους στα σχολεία της περιοχής και έγινε μια πρώτη γνωριμία μεταξύ των παιδιών και ανταλλαγή πληροφοριών για τις χώρες καταγωγής τους.

Τα παιδιά τραγούδησαν έπαιξαν, ζωγράφισαν και χόρεψαν. Οι μαθητές του Ωρωπού κέρασαν τους πρόσφυγες και τους προσέφεραν δώρα για τα Χριστούγεννα. Η συνεργασία συνεχίστηκε με την επίσκεψη που έκαναν τα παιδιά της Στ΄ Τάξης στο ίδιο Κέντρο Φιλοξενίας. Παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις τους, η προσφορά γραφικής ύλης κατάλληλης για να χρησιμοποιηθεί στο σχολείο προστέθηκε στο έργο κοινωφελούς προσφοράς που έφεραν εις πέρας.

Η βιωματική αυτή προσέγγιση πλαισιώθηκε με σχετική προετοιμασία στο σχολείο, η οποία περιλάμβανε ανάγνωση και ανάλυση σχετικών λογοτεχνημάτων (του βιβλίου της Άννας Κοντολέων , με τίτλο: «Πρίγκιπας σημαίνει Αμίρ» στη B΄ τάξη και του βιβλίου «Σκληρό καρύδι» της Ελένης Σβορώνου στους μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων), μελοποίηση τραγουδιού για τους πρόσφυγες από τους μαθητές της Δ΄ τάξης, καθώς και παιχνίδι για την απόκτηση εμπιστοσύνης («Με τα μάτια του άλλου») από την Ε΄ τάξη.

Επιπρόσθετα, οι μαθητές του σχολείου ανέπτυξαν διάφορες δράσεις υποστήριξης των ηλικιωμένων, καθώς και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι μαθητές της Β’ Τάξης συναντήθηκαν με ηλικιωμένους από το ΚΑΠΗ Νέων Παλατίων, με τους οποίους ήρθαν σε επαφή και συζήτησαν σχετικά με τα ενδιαφέροντά τους, όταν εκείνοι ήταν παιδιά αλλά και τα ενδιαφέροντα της σημερινής νεολαίας.

Η ομάδα του «Νοιάζομαι και Δρω», οργάνωσε χριστουγεννιάτικο παζάρι με τη συνεργασία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Τα έσοδα διατέθηκαν σε οικογένειες της περιοχής αλλά και σε λειτουργικές ανάγκες του σχολείου. Βρισκόμασταν στην ευχάριστη θέση να δούμε την εθελοντική δουλειά των μαθητών τόσο κατά την κατασκευή των δώρων όσο και κατά τη λειτουργία του παζαριού, οι οποίοι με χαρά εξυπηρέτησαν τον κόσμο, κράτησαν το ταμείο, ενώ παράλληλα φρόντισαν για την καθαριότητα του χώρου.

Για την υποστήριξη των αστέγων της Αθήνας το σχολείο έκανε εγγραφή-συνδρομή στο περιοδικό του δρόμου «Σχεδία», με κάθε τμήμα του σχολείου να αναλαμβάνει ένα τεύχος. Τα παιδιά όμως δεν περιόρισαν τη δράση τους στην Αθήνα. Οι εθελοντές μας συνέλεξαν τρόφιμα και τα προσέφεραν στους αστέγους του Δήμου Ωρωπού και στην Ενοριακή Δράση Αγίου Γεωργίου Νέων Παλατίων.

Παράλληλα, σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς οι μαθητές πραγματοποίησαν στο πλαίσιο του μαθήματος της φυσικής αγωγής βιωματικά παιχνίδια για την κατανόηση της ζωής των ατόμων με ειδικές ανάγκες, στα οποία συμπεριλήφθηκε και η χρήση αμαξιδίων.

Τέλος, η δραστηριότητα των μικρών εθελοντών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκάλας Ωρωπού και Νέων Παλατίων περιλαμβάνει επιπλέον ενημέρωση των παιδιών για την προσφορά αίματος (αιμοδοσία) από τη νοσηλεύτρια του σχολείου. Τα παιδιά, στα πλαίσια της ενημέρωσής τους για την αιμοδοσία, θα προβούν στη δημιουργία αφίσας και ενημερωτικών φυλλαδίων πάνω στο θέμα.

 

 

 

Login

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αθήνα: info@desmos.org
(+30) 216-8090840
Δευτέρα - Παρασκευή: 09.00-17.00

Θεσσαλονίκη: thessaloniki@desmos.org
(+30) 2310-527620
Δευτέρα - Παρασκευή: 09.00-17.00